1. Windenergie

Nederlanders gebruiken al heel lang de wind als energiebron.

Kijk eerst nog even op de volgende sites om je geheugen op te frissen om te kijken hoe wij tegenwoordig in het groot windenergie gebruiken.

Afbeelding van enriquelopezgarre via Pixabay

Is het je allemaal een beetje duidelijk? Dan gaan we nu onze eigen windturbine maken. Je hebt nodig voor deze opdracht:

  • Een kleine fles van 0,5 liter
  • Een kurk
  • Een grote ijzeren saté prikker, (deze moet langer zijn dan het flesje, aan de bovenkant van het flesje moet nog een wc-rol komen en een stukje open tussen het flesje en de wc-rol. Dus zorg dat deze satéprikker groot genoeg is.)
  • Een stukje klei
  • Een lege wc-rol
  • Een stukje touw
  • 4 punaises
  • Een schaar of Stanley mes
  • Een klein autootje
  • Ventilator, de wind of heel hard blazen

Heb je al de spullen? Dan gaan we aan de slag. We beginnen eerst even met alles zo klaar te maken dat je het straks alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten.

  1. Knip of snij de wc-rol door de helft, zodat je 2 gelijke helften hebt. Leg deze maar even aan de kant.
  2. Snij voorzichtig een vierkant uit het flesje. Doe dit vanaf de bodem naar boven. De onderkant van het vierkant is gelijk aan de bodem van het flesje.
  1. Haal de dop van het flesje en stop het stukje klei in het gat, niet te ver door duwen, want dit stukje moet het gat van het flesje afsluiten.
  2. Prik nu met je grote satéprikker een gaatje in het klei en laat de klei even drogen zodat deze goed vast zit aan het flesje. Zorg wel dat de satéprikker goed kan draaien in de klei.
  3. Prik nu met je satéprikker door de kurk, zodat de kurk aan de satéprikker blijft vastzitten.
  4. Maak het touwtje vast aan het autootje.
  5. Maak nu de 2 helften van de wc-rol vast aan de kurk met de punaises, zoals op deze tekening. Op de tekening zie je hoe het er van bovenaf uit moet zien.
  1. Prik nu de satéprikker door het gaatje van de klei en zorg dat de satéprikker rechtop in het flesje kan blijven staan.
  2. Blijft de satéprikker staan? Maak dan nu het andere eind van het touwtje vast door het gat wat je hebt gemaakt aan de satéprikker. Zorg wel dat het touwtje om de satéprikker oprolt zodat je touwtje korter wordt als de satéprikker draait.
  3. Ziet jouw kunstwerk er net zo uit als op deze tekening, dan pak je nu de ventilator, of je gaat naar buiten voor de wind, of je moet blazen in de wc-rol, zodat de wc-rol gaat draaien,. Kijk nu maar eens wat er gebeurt met het autootje.